04/09/2026
ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Χαμόγελα στην Πάφο: Αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ο εγχώριος τουρισμός

Μπορεί μέχρι και τα μέσα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου η προσοχή των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας να ήταν εναγωνιωδώς στραμμένη προς την ευρωπαική αγορά, για να διαπιστωθούν οι συνέπειες από το πολεμικό κλίμα σε Ιράν και Λίβανο, ωστόσο οι τουριστικοί φορείς της Πάφου έχουν ένα σημαντικό λόγο να χαμογελούν παράλληλα με την βελτίωση, έστω και την υστάτη, της κίνησης αυτής: Όπως διαπιστώνεται, ο εγχώριος τουρισμός αυξάνεται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό χρόνο με τον χρόνο στην Πάφο, καθιστώντας την πόλη και επαρχία ως βασική πλέον επιλογή για τον κύπριο παραθεριστή, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια κάθε άλλο παρά ήταν δεδομένο.

Η διαπίστωση αυτή, που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς πλέον στις κρατήσεις του Αυγούστου, κρίνεται κεφαλαιώδους σημασίας για την τουριστική Πάφο δεδομένου ότι με τις συνεχείς περιφερειακές συρράξεις εκ των πραγμάτων μόνο με τον εγχώριο τουρισμό μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του ολόχρονου προορισμού. Κάτι που αποδείχθηκε το διάστημα αυτό με την απρόσμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό, συνεπεία και της ταξιδιωτικής οδηγίας που εκδόθηκε από το Λονδίνο για την Κύπρο μετά τις πολεμικές συρράξεις σε Ιράν και Λίβανο.

Όπως τονίζουν με δηλώσεις τους στο PafosNet παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ισοζυγισθεί η αρνητική κατάσταση που προκαλούν κάθε τόσο οι διεθνείς εξελίξεις. Χαρακτήρισαν δε θετικό το γεγονός ότι η Πάφος αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό πλέον θερινό προορισμό και για μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας.

Πέραν της κάλυψης μέρους των απωλειών από τις διεθνείς αγορές, επεσήμαναν, η ανάδειξη της Πάφου τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό προορισμό και για τους ντόπιους παραθεριστές, έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των προσδοκιών υλοποίησης των σχεδιασμών για να καταστεί η Πάφος ολόχρονος προορισμός.