11/10/2026
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

Εθνική Φρουρά: Χάθηκαν 13,6 κιλά ΤΝΤ

Συναγερμός σήμανε στην Εθνική Φρουρά έπειτα από την εξαφάνιση ποσότητας περίπου 13.6 κιλών (30 λίβρες) εκρηκτικού υλικού ΤΝΤ, κατά τη διάρκεια άσκησης του Μηχανικού, στο πεδίο βολής Καλού Χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, το πιθανότερο σενάριο αφορά αυτό της κλοπής-μετακίνησης των εκρηκτικών, από το σημείο.

Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, η άσκηση που ήταν προγραμματισμένη αναβλήθηκε σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η συλλογή στοιχείων από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

Η θέση του Υπουργείου Άμυνας

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για 13,6 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ.

«Το περιστατικό συνέβη χθες κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στο πεδίο βολής Καλού Χωριού και διαφαίνεται ότι μετά που δεν έγινε μια ελεγχόμενη έκρηξη και αφού τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, οι εκπαιδευόμενοι πλησίασαν τον χώρο του σημείου που ήταν τοποθετημένα τα εκρηκτικά και δεν βρήκαν εκεί τους δύο αυτούς μηχανισμούς, που είναι δύο μηχανισμοί των 15 λιβρών (13,6 κιλά) και όχι περισσότερα, χωρίς να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε το περιστατικό», είπε ο κ. Πιερή.

Πρόσθεσε επίσης ότι ειδοποιήθηκε άμεσα η ιεραρχία του ΓΕΕΦ και του σχηματισμού, ο Υπουργός Άμυνας αλλά και ο τοπικός Αστυνομικός Σταθμός. «Η περιοχή ασφαλίστηκε και οι έρευνες ξεκίνησαν από χθες».

«Προσπαθούν να δουν τον χώρο, αν υπάρχουν υπολείμματα ή εστίες που να υποδεικνύουν ότι έγινε η έκρηξη». Ερωτηθείς για το πως διαπιστώθηκε ότι λείπουν αυτά τα 13,6 κιλά, ο κ. Πιερή απάντησε ότι «οι εκπαιδευόμενοι πυροδότησαν, δεν λειτούργησε ο μηχανισμός, έστειλαν drone για να δουν ότι όντως εκεί δεν υπάρχει κάτι όσον αφορά την έκρηξη, ανέμεναν το πρωτόκολλο ασφαλείας που λέει μια ώρα, και αργότερα επισκέφθηκαν το σημείο της έκρηξης και δεν βρήκαν εκεί τα εκρηκτικά, οπόταν προέκυψε η ανησυχία».